Skip to content

Active Directory Kurulumu

Active Directory Kurulumu

Öncelikle herkese merhaba bu yazımız ile birlikte Active Directory kurulumunu birlikte ele alıyor olacağız. Kuruluma başlamadan önce Active Directory nedir sorusunun üzerinden geçmemiz geçmemiz gerekiyor. Active Directory için kısaca bir dizin servisidir demek yanlış olmaz. Peki Active Directory’nin özelikleri nedir? Yönetilebilir, delegasyon,replikasyon,ölçeknebilirlik, genişletilebilirlik ve group policy ile yönetim diyebiliriz.

Daha fazla Active Directory nedir ? Ne için kullanılır ? FSMO Rolleri nelerdir? gibi sorulara girmeden kuruluma geçelim istiyorum. Çünkü burada konuştuğumuz bütün roller ve özellikler tek başına bir makale konusudur. İlk etapta Active Directory kurulumu , Forest kurulumu ve AD Connect kurulumu tamamlayıp daha sonra sırası ile roller ve özelikleri hakkında konuşabiliriz.

Kurulum için tabii ki bir sunucuya ihtiyacımız var. Active Directory kurulumu yapacağımız sunucu üzerinde “Add roles and features” üzerinden “Active Directory Domain Services” rolunu aktif ediyoruz.

Active Directory

İlgili “Active Directory Domain Services” rolü eklendikten sonra bizden Active Directory kurulumuzu tamamlamamız istenecektir. Server Manager ekranında sağ üst tarafta sarı bayrak olarak görülen kısımdan erişebiliriz.  Bu kısımda yeni bir Active Directory kuracağımız için ” Add a new forest ” ile ilerleyeceğiz. Root domain name kısmına kullanmak istediğimiz domainimizi girdikten sonra next ile ilerliyoruz.

Domain girişi yaptıktan sonra bizleri kuracağımız dc’nin özelliklerini belirtip şifre girmemiz bekleniyor. Burada yazacağımız şifre oldukça önemlidir. AADC veya RODC kuruyor olsaydık adımlarımız daha farklı olacaktı. Burada 0’dan Active Directory kurulumu işlemi yaptığımız için ayarlar önerilen olarak kalabilir.

Bir sonraki ekranda bizleri DNS özelliği ile ilgili alan karşılıyor. Ben bu alanı burayı boş bırakıyorum çünkü DC’nin DNS hizmeti sağlamasını şuan için istemiyorum. DNS hizmetinin kurulumu ve yönetimine daha sonra tekrar geliyor olacağız. DNS hizmetinden sonraki gelen kısımları da default ayarlarda bırakarak next-next-install diyerek kurulumu tamamlıyoruz. Kurulumu tamamlandıktan sonra server otomatik olarak restart olacaktır.

Sunucu yeniden açıldıktan sonra Server Manager üzerinde sol tarafta ve sağ üst tarafta bulunan “Tools” kısmında Active Directory rolünün geldiğini görebilirsiniz. Kurmuş olduğumuz AD’ye erişmek için Windows tuşuna bastıktan sonra “Windows Administrative Tools” üzerinden erişebilirsiniz.

Kurum içi iletişim portalı Velocity ile altın kural yazısına ulaşmak için tıklayın.