Skip to content

Ufkunuzu 2 Katına Çıkarma Vaadi: Düşeyara’yı [aralık_bak]= 1 Yazarak Kullanmayı Öğrenin!

Ufkunuzu 2 Katına Çıkarma Vaadi: Düşeyara’yı [aralık_bak]= 1 Yazarak Kullanmayı Öğrenin!

Belirtilmesi gereken aralıklar için uzun uzun İç İçe Eğerler yazmaktan sıkılıp Düşeyara kullanmayı denediniz mi?

İK departmanında çalışan biri olarak kişilerin çalıştıkları yıllara göre izin günleri sayısını bulma görevi size kalmış olabilir. Ürünleri belirli aralıklara göre sınıflandırmanız istenmiş olabilir. Sizden önce gelenler belki de bunu Doğu Ekspresi yolu kadar uzun iç içe eğerlerle çözüyorlardı. Buna karşılık siz “Yok mu bunun daha pratik, hızlı bir yolu?” dediyseniz, bizdensiniz! Pratik bir yolu var gerçekten, gelin birlikte bakalım.

Düşeyara’yı bu ana kadar bir değerin aynısını listede bulmak için mi kullandınız? Zaten metin arıyorsanız böyle kullanmak doğru bir yaklaşımdır. Peki sayılara, belirlenen aralıklarlara göre istenen değerleri atamak için Düşeyara kullanabileceğimizi biliyor muydunuz? Gelin bu özelliğe bir örnekle değinelim.

Elimizde araç parçalarına göre arıza gerçekleşme oranlarının olduğu bir listemiz var. Bu listemizdeki oranların sağ tarafta gösterilen risk grubu aralıklarına göre adlandırılması ve daha sonra bir sorgulama alanında yazılan değerin hangi risk grubuna ait olduğu bulunması isteniyor.

İkinci adımda Düşeyara yapabileceğimiz aklımıza hemen gelmiştir. İlk adım için listeye Risk Grubu sütunu eklediğimizde bu sütundaki verileri oluşturmak için iç içe eğer mi yazacağız? Vakti verimli kullanmak adına bu işi Düşeyara yazarak hiç yıpranmadan halledebiliriz.

Düşeyara’da aralık bak kısmına 1 yazdığımızda Düşeyara yaklaşık eşleme yapacaktır. Değerin aynısını bulamasa bile, çalışma mantığı gereği, ona en yakın taban değerine karşılık gelen aralığa ait kategoriyi getirecektir. Burada önemli olan ölçütleri Düşeyara fonksiyonunu kullanabilecek görünüme getirmek ve taban değerlerini küçükten büyüğe sıralamaktır. Sıralama yaparak değerlerin başka bir aralığa gitmesini engellemiş oluruz.

Ölçütlerimizi tekrar düzenleyerek bu problemimizi çözmeye başlayalım. Grup tabanları başlığı altına grupların değer aralıklarının tabanlarını yazalım. Bu taban değerlerini Düşeyara yapabilmemiz için risk grupları başlığının sol tarafına yazmamız gerekir. Bu sayede taban değerine bakarak oranı bir risk grubuna atayabilir. Son olarak sıralama işlemini yaparız.

Başlangıç olarak fonksiyonu C3 hücresine yazalım. Aradığımız değer parçanın arıza oranı yani b3 hücresi, aradığımız tablo kategori ve grup tabanlarının olduğu tablo, değerini yazacağı alan risk gruplarının yazılı olduğu 2.sütun ve en önemli kısım aralık bak kısmı 1 veya doğru. Bu fonksiyonu aşağıya çektiğimizde her oranın bir risk grubuna ait olduğunu görebilirsiniz. İkinci adım için zaten her zamanki gibi düşey ara yapacağımızı yukarıda söylemiştik.

Ne kadar kolay olduğunu fark ettiniz mi? Artık bu yöntemi kullanmayı seçtiğinizde ölçüt listenizi tamamen silmediğiniz müddetçe tekrar fonksiyonları düzenlemek zorunda kalmayacak bu şekilde fazladan efor sarf etmenize gerek kalmamış olacak. Şimdi artan zaman sizin!

Bir sonraki makalemizde görüşünceye kadar hoşça kalın.