Skip to content

OneDrive for Business’a Yönetici Yetkisi Atama

OneDrive for Business’a Yönetici Yetkisi Atama

OneDrive for Business, Office 365 hizmetinin depolama alanı olarak kullanıcılar tarafından kullanılan önemli özelliklerinden biridir. Kullanıcılara dokümanları paylaşma ortamını ve beraber çalışma ortamını sunması da OneDrive for Business kullanımını arttırmaktadır.

Varsayılanda, OneDrive for Business kullanıcılara ilgili lisansın atanmasının ardından kullanıcılarda aktif olarak kullanılmaktadır. Kullanıcıların OneDrive for Business servisine giriş yapmaları OneDrive for Business Site Collection yöneticisi olarak varsayılanda erişim sağlayabileceklerdir.

BT yöneticileri tarafından kullanıcılara sunulan bu özelliği, kullanıcılar tarafından kişisel ve şirket politikaları gereği gizli olmayan verileri saklamaları için sunulan depolama alanlarıdır. BT ekipleri kullanıcıların bu yaklaşım ile bu verileri saklayıp saklamadıklarından emin olmak isterler. Intranet olan ortamlarda kurallar, yönetim,meta veri ya da işbirliği sitelerinde verilen saklanması gerekmektedir ancak kimi zaman kullanıcılar kimi zaman bu verilerin OneDrive for Business’da saklayabilmektedir. Verilerin güvenirliliği için BT yöneticileri tarafından bunların kontolleri sağlanmalıdır. Bu gibi durumlarda Bt yöneticilerinin içeriklere erişmek için gerekli izin ya da yetkiye sahip olmalıdırlar.

OneDrive for Business öncesinde kullanıcılar belgelerini bilgisayarlarındaki “My Documents” veya “My Pictures” bölümünde saklarlardı.Bu alanlar kullanıcıların kişisel belgeleri için olup, BT yöneticilerinin bu içeriklere erişim hakları vardı. Aynı senaryo aslında OneDrive for Business teknolojisinde de geçerlidir. Bu noktada BT yöneticilerinin kontrol etmek istedikleri durumda belge/belgelere erişim sağlayacak yetkiye sahip olmalıdır.

İçeriklerin ve kullanıcı aktivitelerini yönetmek için en iyi yöntemlerden biri her OneDrive for Business için Site Collection yönetici yetkisi verilmesidir. Bunun için de iki farklı yöntem vardır. Bunlardan birisi Office 365 SharePoint Admin Center’dan yetkilendirme yaparak kullanıcı bazlı belgelere erişim olurken, diğeri third party ürünler kullanmaktır. Office 365 üzerinden gerekli yetkilendirmeler ile ilgili kullanıcının OneDrive for Business uygulamasına erişim sağlamak için aşağıdaki işlemler yapılmalıdır:

Site Collection Yetkilendirmesi

Bu yöntemde ilgili kullanıcının OneDrive for Business profiline yetki verilecektir. Bunun için SharePoint Admin Center’a gelinerek kullanıcının profilindeki Site Collection’a yetki tanımlaması yapılmalıdır.

Şekilde de görüldüğü üzere SharePoint Admin Center’a gelinir ve “User Profile” seçilir.


Burada kullanıcıların profillerinin gözlemlendiği “Manage Users Profiles” bölümüne gelinerek kullanıcı profilinin arama işlemi gerçekleştirilir.Böylelikle ilgili kullanıcının profiline erişim sağlanarak ilgili yetki verilir.


Yetkilendirme için ilgili profilin üzerine gelinir ve “Manage site collection owners” ile yetkilendirme arayüzüne erişim sağlanacaktır.


“site collection owners” bölümünde kullanıcı OneDrive’ına ait site colleciton’a yetki ataması yapılmaktadır. Burada “Site Collection Administrators” bölümüne yetki verilecek kullanıcı bilgisi girilir.


İlgili bilginin girilmesinin ardından kullanıcının OneDrive for Business linkine yetki verilen kullanıcı hesabı ile erişim sağlanmalıdır. Aşağıda test1 kullanıcınısının OneDrive for Business linki yer almaktadır. Linkte de görüldüğü üzere kullanıcının adı_tenant_name bilgisi link içerisinde yer almaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere ilgili linkteki kullanıcı adı istenilen kullanıcı adı ile değiştirilerek ilgili OneDrive for Business site’ına yetkileri doğrultusunda erişim sağlanacaktır.

Örnek şablon:

Demoemspu: Örnek tenant adı

Test1: Örnek kullanıcı adı

https://demoemspu-my.sharepoint.com/personal/test1_demoemspu_onmicrosoft_com/_layouts/15/onedrive.aspx