Skip to content

Office 365 Kullanıcıların Yönetimi-Part 4

Office 365 Kullanıcıların Yönetimi-Part 4

Birden fazla kullanıcının aynı anda oluşturulmasının yanı sıra aynı anda birden fazla kullanıcı için ayarların yapılmasıda IT sekterönde sık karşılaşılan durumdur. Örneğin birden fazla kullanıcının departman bilgisinin değiştirilmesi gibi ya da lisansları ile ilgili ayarlamaların yapılması gibi. Böyle bir gereksinimin doğması durumunda ilgili kullanıcıların seçilmesi ile beraber, şekilde de görüldüğü çeşitli sağ bölümde alınacak aksiyonlar (delete,reset password,edit) listelenecektir. “Delete” seçeneği ile seçilen kullanıcıların soft silinme işlemi gerçekleştirilecek, “Reset Password” seçeneği ile seçilen kullanıcıların toplu olarak parolalarının resetlenme işlemi gerçekleştirilecek “Edit” seçeneği ile de seçilen bu kullanıcılara ait detaylı ayarlamaların yapılacaktır.


“Edit” seçeneği ile devam edilmesi durumunda seçilen kullanıcılara ait birçok ayar yapılacağı sihirbaz kullanıcıalrı karşılayacaktır. “Details” bölümünde seçilen kullanıcıalra ilişkin domain bilgisi, departman bilgisi,ofis numarası, şehir gibi kullanıcılara ait kişisel ayarların konfigüre edilecektir.


“Settings” başlığı altında ise kullanıcılara ait admin rollerinin atanması, sign-in olması ya da bölge bilgisinin konfigüre edileceği seçenekler yer alır. “Assign role” ile kullanıcılara atanan admin rollerinin değiştirilmemesi, atanan rolün kaldırılması, yeni rolün atanması ya da atanan rolün değiştirilme işlemi gerçekleştirilir. Burada admin rolü ile bahsi geçen Office 365 Admin Center yönetimi için kullanılan “Global administrator”, “Password Administrator”,”Billing Administrator”,”Service Administrator”, “User management administrator” rolleridir. “Set-sign-in status” başlığı altında toplu seçilen bu kullanıcıların oturum açarak Office 365 hizmetlerini aktif şekilde kullanabileceklerine dair izin ya da yasakların verildiği bölümdür. “Set user location” bölümünde ise servislerin çalışacağı bölge bilgisinin seçileceği bölümdür.


“Licences” bölümünde ise toplu olarak seçilen bu kullanıcıların lisanslarına ait değişiklikler yapılır. “Retain current licence assigments” bölümünde atanan lisans üzerinde herhangi bir değişiklikliğin yapılmayacağı, “Replace existing licence assigments” bölümünde atanan Office 365 lisansının seçilen kullanıcılar için değiştirileceği ve “Add to existing licence assigments” seçeneğinde ise önceden atanan lisansa dair Office 365’te bulunan yeni hizmetlerin eklenmesi ya da yeni lisansın eklenebileceği başlıklar yer almaktadır. Yeni lisans alınması gibi bir koşulun oluşması durumunda “Buy more licenses” bölümünden ilgili lisans alımı gerçekleştirilecektir.


“results” bölümünde ilgili kullanıcıların edilenme işlemine dair özet ekranı yer almaktadır. Burada hangi kullanıcıların başarı tamamşandığı ya da hangilerinde hatalar alındığına dair bilgilere ulaşılacaktır. “Finish” ile gerekli düzenleme işlemi tamamlanmış olunacaktır.