Skip to content

Office 365 İş aboneliğim sona erdiğinde verilerime ve erişimime ne olur?

Office 365 İş aboneliğim sona erdiğinde verilerime ve erişimime ne olur?

Süresinin dolması veya iptal etmeye karar vermeniz nedeniyle Office 365 aboneliğiniz sona ererse, aboneliğinizin tümüyle kapatılmasından veya yetkisinin kaldırılmasından önce Office 365 hizmetleriyle uygulamalarına ve müşteri verilerine erişiminiz birkaç evreden geçer. Bu evreleri bilirseniz, çok geç olmadan aboneliğinizi yeniden etkin duruma getirmek için veya Office 365’ten ayrılıyorsanız, verilerinizi kesin olarak silinmeden önce yedeklemek için daha donanımlı olursunuz.

Office 365 İş: Abonelik yaşam döngüsü

Aşağıdaki grafikte, ücretli bir Office 365 İş aboneliğinin süresi dolduğunda neler bekleyebileceğiniz gösterilir.


Not   “Müşteri verileri” nedir? Müşteri verileri, Microsoft Online Hizmet Koşulları‘ndaki tanımına göre, müşteri tarafından veya müşteri adına müşterinin Office 365 hizmetlerini kullanımı yoluyla Microsoft’a sağlanan tüm metin, ses ve resim dosyaları da içinde olmak üzere tüm verilere karşılık gelir. Müşteri verilerinin Office
365 koruması hakkında daha fazla bilgi edinmek için, Microsoft Online Services Güven Merkezi‘ne bakın.

Bu makalede:

Aboneliğimin süresi dolmak üzereyse, hangi seçeneklerden yararlanabilirim?
Bir abonelik etkin durumdayken, sizin ve son kullanıcılarınızın verilerinize, e-posta ve OneDrive İş gibi Office 365 hizmetlerine ve Office uygulamalarına normal erişiminiz vardır. Office 365 yöneticisi olarak, abonelik sürenizin sonuna yaklaşıldığında, e-posta yoluyla ve Office 365 yönetim merkezinde bir dizi bildirim alırsınız.
Aboneliğin süresi gerçekten dolmadan önce birkaç seçeneğiniz vardır.
Aboneliği yenileyin.
Otomatik yenileme zaten açıksa, yenilemek için herhangi bir işlem yapmanız gerekmez. Aboneliğiniz, otomatik yenileme tarihinde otomatik olarak yenilenir ve geçerli ödeme sıklığınıza bağlı olarak bir yıllık veya bir aylık daha ücretlendirilirsiniz. Herhangi bir nedenle otomatik yenilemeyi kapattıysanız, istediğiniz zaman otomatik yenilemeyi tekrar açabilirsiniz.
Ön ödemeli, bir yıllık aboneliği olan bir Open Volume Lisansı müşterisiyseniz, iş ortağınıza başvurarak yenileme için yeni bir ürün anahtarı satın alın. Anahtarınızı Toplu Lisans Hizmet Merkezi‘nde etkinleştirmeniz için size e-postayla yönergeler gönderilir. Yeni bir iş ortağı veya geçmişte çalıştığınız iş ortağını nasıl bulabileceğinizi öğrenmek için bkz. Office 365 iş ortağınızı veya yetkili satıcınızı bulma.
Office 365 Küçük İşletme, Office 365 Küçük İşletme Ekstra veya Office 365 Orta Ölçekli İşletme aboneliğiniz varsa bkz. Office 365 Küçük ve Orta Ölçekli İşletme aboneliklerini yenileme.
Abonelik sürenizin dolmasına izin verin.
Kredi kartı veya faturayla ödeme yapıyor ve aboneliğinizi yenilemek istemiyorsanız, otomatik yenilemeyi kapatın. Aboneliğiniz bitiş tarihinden sonra sona erer ve tüm ilgili e-posta bildirimlerini yok sayabilirsiniz.
Bir iş ortağıyla birlikte çalışan bir Open Volume Lisansı müşterisiyseniz, yenilemek için hiçbir işlem yapmayarak abonelik sürenizin dolmasına izin verebilirsiniz.
Küçük İşletme Ekstra müşterisiyseniz, Office 365’i ön ödemeli aldıysanız ve ürün anahtarıyla etkinleştirdiyseniz, yenilemek için hiçbir işlem yapmayarak abonelik sürenizin dolmasına izin verebilirsiniz.
Aboneliği süresi dolmadan iptal edin.
Ayrıntılar için Süreniz dolmadan önce iptal etme konusuna bakın.
İpucu Office 365 yönetim merkezindeki Abonelikler sayfasında aboneliğinizin otomatik yenilenme tarihini görebilirsiniz.
Aboneliğimin süresi dolduktan sonra ne olur?
Abonelik sürenizin dolmasına izin verirseniz, kesin olarak silinmeden önce bazı evrelerden geçer. Bu durum Office 365 yöneticisi olarak size, hizmete devam etmek istiyorsanız yeniden etkinleştirmek için veya artık abone olmak istemediğinize karar verirseniz verilerinizi yedeklemek için zaman kazandırır.
İşte, aboneliğiniz bu evrelerin her birinden geçerken neler bekleyebileceğiniz.
Evre:

Neler bekleyebilirsiniz:
Süre dolma evresi çoğu ülke ve bölgedeki çoğu abonelik için 30 gündür.
Bu durumda, kullanıcılar Office 365 portalına, Office uygulamalarına ve e-posta veya SharePoint Online gibi hizmetlere normal şekilde erişebilir. Bir yönetici olarak, Office 365 yönetim merkezine yönetici olarak erişmeye devam edebilirsiniz. Endişelenmeyin; Office 365’i kullanmaya devam etmek istiyorsanız genel yönetici veya faturalama yöneticisi olarak aboneliği yeniden etkinleştirebilirsiniz. Yeniden etkinleştirmemeyi tercih ederseniz verilerinizi yedeklediğinizden emin olun.
Evre:Neler bekleyebilirsiniz:
Süre dolma evresinde aboneliğinizi yeniden etkinleştirmezseniz, abonelik devre dışı evresine geçer ve bu aşama çoğu ülkede ve bölgede, çoğu abonelik için 90 gün sürer.
Bu evrede, erişiminiz önemli ölçüde azalır. Kullanıcılarınız e-posta veya SharePoint Online gibi Office 365 hizmetlerinde oturum açamaz ve bu hizmetlere erişemez; Office uygulamaları sonunda
salt okunur, azaltılmış işlevsellik moduna geçer. Yine oturum açıp Office 365 yönetim merkezine ulaşmaya devam edebilirsiniz, ancak kullanıcılara lisans atayamazsınız. Tüm kullanıcı verileri, e-posta ve ekip sitelerindeki dosyalar da içinde olmak üzere müşteri verileriniz yalnızca siz ve diğer yöneticiler tarafından kullanılabilir.
Genel yönetici veya faturalama yöneticisi olarak, aboneliği yeniden etkinleştirebilir ve tüm müşteri verileriniz dokunulmamış durumdayken Office 365’i kullanmaya devam edebilirsiniz. Yeniden etkinleştirmemeyi tercih ederseniz, verilerinizi yedeklediğinizden emin olun.
Evre:

Neler bekleyebilirsiniz:
Yetkisiz kullanım süresinde veya devre dışı aşamasında aboneliğinizi yeniden etkinleştirmezseniz, aboneliğin yetkisi kaldırılır.
Yöneticiler ve kullanıcılar, artık abonelikle birlikte gelen hizmetlere veya Office uygulamalarına erişemez. Verilerden belgelere ve e-postaya kadar tüm müşteri verileri silinir.
Bu noktada, aboneliği yeniden etkinleştiremezsiniz. Öte yandan, genel yönetici veya fatura yöneticisi olarak diğer abonelikleri yönetmek veya iş gereksinimlerinizi karşılayacak yeni abonelikler satın almak için yine Office 365 yönetim merkezi’ne erişebilirsiniz.
Aboneliği iptal edersem ne olur?
Uyarı Abonelik süreniz dolmadan aboneliği iptal ederseniz, erken sonlandırma ücretlerine tabi olabilirsiniz.
Dönem bitiş tarihi gelmeden Office 365 aboneliğinizi iptal ederseniz, aboneliğin süre dolma evresi başlar ve aboneliğiniz doğrudan devre dışı evresine geçer. Bu evre çoğu ülkede ve bölgede, çoğu abonelik için 90 gün sürer. İptal etmeden önce verilerinizi yedeklemenizi öneririz; ancak abonelik devre dışı evresindeyken, yönetici olarak kuruluşunuzun verilerine erişebilir ve bunları yedekleyebilirsiniz. Bıraktığınız tüm müşteri verileri 90 gün sonra silinebilir ve iptal işlemini izleyen 180 gün içinde mutlaka silinir.
Aboneliğinizi iptal ederseniz, siz ve kullanıcılarınız şunları bekleyebilirsiniz.

  • Yönetici erişimi:
    Yöneticiler oturum açmaya ve Office 365 yönetim merkezine erişmeye devam edebilir ve gerektiğinde başka Office 365 abonelikleri satın alabilir. Genel yönetici veya fatura yöneticisi olarak, tüm verileriniz dokunulmamış durumdayken aboneliği yeniden etkinleştirmek için 90 gününüz vardır.
  • Kullanıcı erişimi:
    Kullanıcılarınız OneDrive İş gibi Office 365 hizmetlerini kullanamaz ve müşteri verilerine (örneğin, e-posta ve ekip sitelerindeki belgeler) erişemez. Word ve Excel gibi Office uygulamalarınız zamanla salt okunur, azaltılmış işlevsellik moduna geçer.

Nasıl iptal edildiğini öğrenmek için bkz. Office 365 İş aboneliğinizi iptal etme.
Aboneliğim, abonelik süresinin ortasında devre dışı bırakılırsa ne olur?
Fatura ödemesi alınmazsa aboneliğiniz abonelik döneminin ortasındayken Microsoft tarafından devre dışı bırakılabilir. Bu gerçekleşirse abonelik devre dışı duruma geçirilir ve Abonelikler sayfasındaİptal Edildi (Sınırlı işlevsellik) metnini görürsünüz. Ayrıca Faturam altında Ödeme alınmadı iletisini görürsünüz.
Aboneliğiniz devre dışı bırakıldığında, yine yönetici olarak oturum açabilir ve Office 365 yönetim merkezine erişebilirsiniz, ancak ne siz ne de kullanıcılarınız verilere veya e-posta ve SharePoint Online gibi Office 365 hizmetlerine erişemezsiniz. Yeniden etkinleştirmediğiniz sürece, Word ve Excel gibi Office uygulamalarınız zamanla salt okunur, azaltılmış işlevsellik moduna geçer.
Microsoft, müşteri verilerinizi sizin için en az 90 gün depolar. Çoğu durumda, Office 365 yönetim merkezinde ödeme bilgilerinizi güncelleştirebilir ve aboneliği yeniden etkinleştirebilirsiniz.
Deneme sürem sona erdiğinde ne olur?
Office 365 İş denemeniz sona erdiğinde, Office 365’i ücretsiz kullanmaya devam edemezsiniz. Birkaç seçeneğiniz vardır:

  • Office 365’i satın alın.

    Deneme süreniz sona erdiğinde, yetkisiz kullanım süresi başlar ve Office 365’i satın alabilmeniz için size bir 30 gün daha verilir (çoğu ülkede ve bölgede, çoğu deneme için). Deneme aboneliğinizi ücretli bir aboneliğe nasıl dönüştüreceğinizi öğrenmek için, bkz. Office 365 İş deneme sürümünüzü satın alma.

  • Deneme sürenizi uzatın.

    Office 365’i değerlendirmek için daha fazla zamana mı ihtiyacınız var? Belirli durumlarda, deneme sürenizi uzatabilirsiniz.

  • Denemeyi iptal edin veya sürenin dolmasını bekleyin.Office 365’i satın almamaya karar verirseniz, deneme süresinin dolmasını bekleyebilir veya denemeyi iptal edebilirsiniz. Saklamak istediğiniz tüm verileri yedeklemeyi unutmayın. 30 günlük yetkisiz kullanım süresi dolduktan sonra, kısa süre içinde deneme hesabı bilgileriniz ve verileriniz kalıcı olarak silinir.