Skip to content

Email Marketing Yaparken Dikkate Edilecek Hususlar

Email Marketing Yaparken Dikkate Edilecek Hususlar

Bir önceki yazımda bir email marketing kampanyasının içeriğini hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, içeriğin hangi formatta ve hangi teknik niteliklere sahip olmasının yanında mutlaka kendinize ait olan listeye gönderim yapmanız gibi detaylardan bahsetmiştim. Bu yazımda daha çok gönderimlerin optimizasyonu, inbox’a düşme oranını, açılma oranı ve tıklama oranı gibi parametreleri nasıl optimize edeceğinizi anlatacağım.

Öncelikle email gönderimlerini yapmadan önce hedef müşterilerinizin analizini yapmak, müşterinin sizin gönderdiğiniz kategorideki (alışveriş, haber, vb.)  Emailleri ne zaman okuyacağını ön görmeniz gerekiyor. Eğer ön göremiyorsanız aylık periyod içerisinde gün bazında her gün birer veya ikişer saat arayla email gönderimi yaparak A/B testinden elde edeceğiniz bu sonuçlardan yola çıkabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse eğer yurt dışına hitap eden bir gönderim yapıyorsanız ağırlıklı olarak müşterileriniz Avrupa kıtasındaysa bu kıtaya en uygun saatte email gönderimi yapmanız sizin için doğru bir seçim olacaktır. Eğer kategori bazında ay başı, mevsim veya sektöre özel (yaz tatili gibi) dönemler kampanyanızın kurgusunda yer alabiliyorsa, bunları da göz ardı etmemek önemli olacaktır. Burada elde ettiğiniz doğru zamanlama verisi, doğru dönemsel aralık belirlenmesi, email marketing kampanyalarınızın yanında varsa mobil uygulamalarınızda da bildirim gönderiminde zamanlama olarak dost bir unsur olarak kullanılabilir.

Email gönderimlerinizi yaptığınız listede eğer hiçbir şekilde dönüşüm alamadığınız adresler varsa bunları ayrıca kategorize edip, bir zaman sonra hala dönüş alınamıyorsa komple listeden çıkartmanız gönderim maliyetlerinizi düşürmenin yanında skorunuzu da yüksek tutmakta oldukça fayda sağlayacaktır. Bu kategorideki müşterilerinize zamanla çok özel teklifler göndererek geri kazanmaya çalışmanız da seçenekleriniz arasında yer alabilir. Bunu genel olarak ilk alışverişlere özel indirimlerin veya fırsatların sunulduğu kampanyaların kurgularında kullanılması tercih edilmektedir.

Standart şablonla email kampanyaları sunmanız müşterileriniz için bir zaman sonra göz aşinalığı yaratması açısından oldukça önemlidir. Kampanya içerisindeki HTML’e gömülü linklerin içerisinde kurulacak utm_source ve utm_medium parametreleri bu aşamada optimizasyon için en uygun seçenek olabilir.

Email gönderimi öncesinde, gönderim yapacağınız domainin IP adresinin Block List içerisinde girip girmediği, reputation gibi sürekli değişebilen durumlarının kontrolünü mutlaka yapmanız hatta mümkünse kendinize ait bir IP adresi üzerinden sadece sizin gönderim yapmanız ISP’ler ve Mail Provider şirketleri tarafından tavsiye edilmektedir.

Bazı kullanıcılar maillerini farklı Client üzerinden takip ediyor olabilir. Bu nedenle farklı tarayıcılarda ve Clientlar’da gönderilen içeriğin nasıl göründüğünü mutlaka gönderim öncesinde test etmeniz sizin için faydalı olacaktır. Bununla ilgili testleri hangi Clientlar üzerinde yapmanız gerektiğini ilk gönderimlerinizden sonra elde edeceğiniz sonuçlardan elde edebilirsiniz. Ayıca webde görüntüle, sayfada gör gibi linkler ile mutlaka ayrıca bir alanda email içeriğinin görüntülenmesini de sağlamanız size ekstra dönüşüm sonuçları sağlayabilir.